Organiseer ook een Alternatieve Willem Arondéus Lezing uit protest!

Dit jaar zou de Willem Arondéus Lezing worden gehouden door cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk. Hij zou spreken over ‘Het nieuwe taboe op de oorlog’ – de tendens om elke kritiek op populisme die vergelijkingen met het verleden trekt, onmiddellijk van demonisering te betichten.

‘Zou worden gehouden’ – want de lezing is afgelast nadat de vertegenwoordigers van CDA en  VVD in de werkgroep die de lezing organiseert de tekst ‘te partijpolitiek’ hebben gevonden. Na een overleg met Hero Brinkman bliezen zij de lezing af.

Polderutopie vind dit een schandalige gang van zaken en een roept op om een reeks “Alternatieve Willem Arondéus Lezingen” te organiseren. Laten we  - uit protest – op zoveel mogelijk plaatsen, het liefst op 4 of 5 mei, de tekst van Von der Dunk die via de onderstaande link te vinden is, voorlezen.   

Lees het nieuwsbericht op vk.nl
De volledige tekst van de Arondéuslezing door Thomas von der Dunk is overigens hier te lezen.

Von der Dunk schrijft: “Inderdaad, de Bevrijding wordt elk jaar herdacht, met als boodschap: ‘dat nooit weer’. Maar die herdenking begint iets plichtmatigs en iets hols te krijgen, als men zich niet altijd meer tot in detail durft af te vragen: wát dan precies ‘nooit weer’. Er valt een toenemende angstvalligheid te bespeu­ringen om ontsporingen van toen, en de aard en oorzaken daarvan, voor het heden relevant te verkla­ren. Dat is de aard van het nieuwe taboe op de Oorlog. Jarenlang werd, te pas en te onpas, zodra zich een maatschappe­lijk verschijnsel voordeed dat – laat ik het zo maar even onder­koeld formule­ren – politiek abject werd bevonden, dat als ‘niet poli­tiek-correct’ werd beschouwd, om de huidige politiek-correcte term voor onwenselijke ver­schijn­selen te bezigen, bijna volauto­ma­tisch naar De Oorlog verwezen: had de desbetref­fende persoon, die de gewraakte abjecte uitlatingen of voorstel­len had gedaan, zich wel gerealiseerd in wiens voetsporen hij daarmee getreden was? Zeer makkelijk werden, toen, allerhande van onge­noe­gen dat het politieke daglicht niet kon velen bolstaande sentimenten in een automa­tische reflex als ‘racis­tisch’ of ‘fascistisch’ betiteld.
Maar nu er, sinds 1945, meer reden is om waakzaam te zijn dan ooit, wordt eenieder die vandaag, verwijzend naar het verleden, voor bepaalde tenden­sen, en vooral voor het voor ‘normaal’ verklaren van bepaalde opvattingen waarschuwt, meteen van demonisering beticht: hij zou met zijn kritiek miljoenen kiezers schof­feren
.”  

Brinkman zegt dat hij alleen zijn mening heeft gegeven. ‘De vertegenwoordigers van CDA en VVD vertelden me dat er in Von der Dunks lezing een aantal partijpolitieke passages stonden die niet positief waren voor de PVV. Ik heb toen gezegd: als jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen in het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondéus Lezing geweest’, aldus Brinkman.

 

Deze verklaring zou kolderiek zijn, ware het niet dat er serieuze consequenties aan verbonden zijn – zoals het aflasten van de lezing. ‘Slechts een mening geven’? Vreemd, dit komt eerder over als laster (antisemiet) en dreigement (dan is het misschien wel de laatste lezing geweest…). En ligt het aan mij, of heet hiermee elke stevige kritiek op de PVV vanaf nu ‘partijpolitiek’?

Redenen genoeg om een Alternatieve Willem Arondéus Lezing te houden. Zeg het voort!

Namens Polderutopie,

Ivana Ivkovic

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Organiseer ook een Alternatieve Willem Arondéus Lezing uit protest!

 1. gerard verhoeven zegt:

  Ik stel voor dat mensen tientallen kopieen maken van de lezing van Thomas , en deze zo veel mogelijk verspreiden .
  Schande dat dit zomaar kan passeren, dit geeft aan hoe we als maatschappij aan het afglijden zijn. Vrijheid van meningsuiting??????Niet voor iedereen blijkbaar.
  Waar hebben we dat eerder gezien?
  CDA en VVD, laffe laffe wegkijkers!!!! Wie heeft hier de macht?
  Brinkman laat het ware gezicht van de pvv zien. En jullie (gedogen ) dat. Rest my case.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

34,325 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>